Tvorivé dielne s hlinou – 2012/2013

Poslaním občianskeho združenia ANNOGALLERY je organizovanie vlastných projektových aktivít a podujatí zameraných na tvorivú činnosť, umeleckú tvorbu s cieľom uspokojovania kultúrnych potrieb občanov, prezentácie moderného i tradičného umenia, umeleckej tvorby, domácich i zahraničných umelcov.
Už po piaty rok organizuje občianske združenie ANNOGALLERY „Keramické tvorivé dielne“, na ktorých si žiaci, a ich pedagógovia môžu zhotoviť svoj vlastný keramický výrobok. My sme sa tvorivých dielní zúčastnili tento rok po prvýkrát. Podujatie je zaradené do programu KULTÚRNE POUKAZY 2012.

Ako začať pracovať s hlinou? Čo treba pri práci s hlinou dodržať? Akú hlinu a pomôcky zvoliť? Ako si poradiť s výpalom?

To sú len niektoré z otázok, na ktoré počas workshopu postupne získavate odpovede. Workshop obsahuje názorné ukážky, prednášku, rôzne techniky práce s hlinou, hlinu, pomôcky, keramický výpal a doručenie vypálenej keramiky. Všetko za odbornej účasti keramikára.
Workshop trval približne 2 vyučovacie hodiny, zúčastnilo sa ho 20 žiakov a 20 učiteľov v popoludňajších hodinách. Na priestor neboli špeciálne nároky. Workshop prebiehal v triede. Dve lavice boli vždy spojené spolu a na lavice sa dalo plátno, ktoré priniesli organizátori a na ktorom deti s hlinou pracovali. Je dobré, ak deti majú nejaké pracovné oblečenie (tričko, zásteru, plášť, …), aby sa nezašpinili.

Workshop začal teoretickou časťou, kde keramikár rozprával o hline, o rôznych pracovných technikách, používal pritom názorné ukážky. Deti potom dostali hlinu a vyrobili si svoj vlastný hlinený výrobok (hrnček). Mohli použiť predchádzajúce návody keramikára alebo pracovať podľa svojej fantázie. Po vytvorení hrnčeka je potrebné vypáliť ho.
Na druhom stretnutí sme hrnček glazovali – maľovali špeciálnymi farbami. Po vypálení v špeciálnej peci sa žiaci a učitelia tešili z krásnych pohárikov.

Comments are closed.