Beseda o ochrane prírody a životného prostredia – šk. rok 2013/2014

„Predovšetkým treba presvedčiť človeka, že nemá morálne právo vyhubiť nijaký živočíšny alebo rastlinný druh. Po prvé preto, lebo nie je ho schopný vytvoriť, ale iba chrániť, po druhé preto, lebo ho raz bude môcť azda využiť a mať z neho osoh, ktorý dnes ešte nepozná.“

Dňa 18. februára 2014 sa na našej škole uskutočnila beseda o ochrane prírody a životného prostredia. Pán Ladislav Habiňák pútavo a zaujímavo žiakom porozprával ako majú chrániť životné prostredie a prírodu. Na IKT nám predviedol krásu našej prírody, naša príroda je plná nádherných a zaujímavých živočíchov.

Pri vychádzke do lesa či na lúku môžeme stretnúť tvory  pestré aj maskované, malé aj veľké, chlpaté i s tvrdým brnením. Keď vojdeme medzi kmene lesných stromov, obklopí nás majestátne ticho a pokoj. V korunách poletujú vtáky, za korisťou sa zakrádajú lesné šelmy a v listí si hľadá potravu nespočetné množstvo drobných tvorov. Život pod hladinou našich vôd je bohatší, než sa na prvý pohľad zdá. Niektoré živočíchy tu žijú stále, iné sa v tekutom živle len ukrývajú pred zimou, zháňajú potravu či privádzajú na svet ďalšie generácie potomkov.

Človek je najpočetnejším veľkým cicavcom našej prírody. Stopy jeho činnosti môžeme v krajine vidieť na každom kroku, a nie vždy sú to zásahy, ktoré prírode prospievajú. V posledných rokoch sa však vzťah ľudí k životnému prostrediu začal meniť k lepšiemu. Žiakom sa beseda páčila a sľúbili, že budú chrániť našu krásnu prírodu a životné prostredie.

Comments are closed.