Vyhodnotenie projektu – Embraco – Cena za ekológiu „Zhasni a uvidíš slnko…“ 2013/2014

Projekt „Zhasni a uvidíš slnko…“
prebiehal na škole od apríla 2013 do decembra 2013. Bol zameraný na zníženie energií na škole zmenou, vylepšením doterajšieho využívania energií konkrétnymi činnosťami, ale aj pokúsiť sa zmeniť myslenie učiteľov, žiakov, rodičov a širokej verejnosti na tému šetrenie energie, čiže menšie výdavky na ňu, v širšom význame ochrana prírody, planéty, zdravého života a psychického pokoja. Zníženie energií na škole si predstavujeme výmenou starých žiaroviek za úsporné, v priestoroch, kde je nedostatok denného svetla, zavedenie automatického osvetlenia. Teplotu v budovách školy znížiť a udržiavať na 21 stupňoch Celzia pomocou reflexných fólií  za radiátormi, ktoré odrážajú teplo dovnútra priestoru. Čo najviac využívať denné svetlo na úkor umelého osvetlenia, postupne vymeniť niektoré elektrické spotrebiče za úspornejšie. Popri tom skultivovať triedy a chodby zeleňou a dbať na poriadok v nich. Do projektu budú aktívne zapojení žiaci školy, ktorí prispejú účasťou aj na osvete pre verejnosť a rodičov.

Konkrétne aktivity, ktoré prebehli v rámci projektu:
» Na začiatku projektu som spolu so žiakmi (tretiaci a štvrtáci), ekonómkou školy, zástupkyňou a upratovačkami  urobila energetický audit školy. Zistili sme, ako je na tom naša škola s energiou- aké žiarovky používame, koľko škola platí za elektrickú energiu.
» Staré a obyčajné žiarovky na škole v Spišských Vlachoch a v elokovanom pracovisku v Žehre sa vymenili za úsporné vo všetkých priestoroch školy vrátane pivníc, povaly.
» Tmavé priestory v škole Spišské Vlachy a elokované pracovisko Žehra boli zabezpečené senzorovým svetlom- chodby, sociálne zariadenia.
» Za všetky radiátory v oboch budovách boli nainštalované fólie vo všetkých miestnostiach- triedy, chodby, sociálne zariadenia, zborovňa, riaditeľňa. Rozdiel je evidentný- v škole je teplejšie, teplo neuniká, ale je odrážané do miestnosti.
» Zaviedli sme „školské hliadky“ zo žiakov, ktoré každodenne, dokonca aj viackrát denne kontrolovali v triedach- zbytočné svietenie cez prestávky, púšťanie vody z vodovodných kohútikov (žiaci často krát zabúdali vodu zastaviť), poriadok v triedach. Triedy mohli denne získať maximálne 4 body, ak hliadky našli v triede niečo nevyhovujúce, body sa strhávali. Žiaci, ktorí tvorili školské hliadky, svoju prácu vykonávali naozaj poctivo a svedomite, body strhli aj vlastnej triede, keď spolužiaci urobili niečo zlé. Hliadky tvorili žiaci tretích a štvrtých ročníkov, ale posledný mesiac hliadkovali aj druháci- tak veľmi chceli, že sa im nedalo odolať. Aj oni to zvládli výborne a bez problémov. Musím skonštatovať, že školské hliadky splnili svoj účel- za ten čas, čo trvali, naozaj bolo badať zlepšenie v správaní žiakov, aj v šetrení energií cez prestávky. Žiaci to mali veľmi radi, tešili sa na kontrolu, aj radi kontrolovali, sami zapisovali do určených zošitov denný stav v triedach. Koncom každého mesiaca bola slávnostne vyhlásená jedna víťazná trieda, ktorá nazbierala najvyšší počet bodov v ten daný mesiac.
» Niekoľkokrát sme počarbané a pokreslené lavice v triedach vyčistili.
» Priebežne sme vyrábali rôzne reklamné pútače, letáčiky, tabuľky s upozornením na vypínanie svetla, …, diplomy, medaily, …, ktoré sme umiestnili v priestoroch školy, ako ceny za súťaže, rozdali ľuďom v meste, v osade.
» Škriatkovská noc pre žiakov prebehla mimoriadne úspešne, doteraz sme na našej škole akciu tohto typu nemali, žiakom sa veľmi páčila, stále by chceli spať v škole a stále sa pýtajú, kedy zase budeme v škole spať. Večer sme si svietili sviečkami- samozrejme s dôkladným dozorom vyučujúcich, pracovníci OU Žehra si pre žiakov pripravili veľa veselých úloh a aktivít, ktoré s nimi aj uskutočnili, dokonca pre žiakov pripravili a doniesli balíčky s prekvapením.
» Pre rodičov a obyvateľov sme pripravili tiež malé súťažné aktivitky v rámci projektu a besedy. „Prinútili“ sme ich vyplniť dotazník, odpovedať na rôzne otázky, samozrejme, týkajúce sa témy- to všetko vykonávali žiaci. Dokonca sme neinformovali obyvateľov mesta Spišské Vlachy, ale prešli sme celú osadu Dreveník- Žehra.
» Zúčastnili sme sa s tromi žiakmi záverečných prezentácií projektov v Spišskej Novej Vsi v decembri 2013. Žiaci boli nadšení, niečo také ešte nemali šancu zažiť, spomínajú na to veľmi často.
Prikladám nejaké fotografie:


záverečná prezentácia v SNV

cesta autobusom domov zo SNV

toto sme si v SNV nakúpili

my, žiarovky (koše) a dobrá nálada v osade

Comments are closed.